Thich Nath Hanh

Thich Nhat Hanh.

Thich Nhat Hanh is een zenmeester en boeddhistische monnik, afkomstig uit Vietnam. Hij is geboren in 1926 en op 16-jarige leeftijd ingetreden in een klooster. Thây (Vietnamees voor leraar) is de spiritueel leraar en leider van de internationale Plum Village-gemeenschap, die in 1982 van start ging met de vestiging van het klooster en meditatiecentrum Plum Village in Zuid-Frankrijk. Andere kloosters en instituten volgden snel, waarvan drie in de Verenigde Staten en één in Duitsland, het European Institute of Applied Buddhism (EIAB). Daarnaast zijn er centra opgericht in Hongkong (AIAB) en in Thailand.

Vernieuwende boeddhistische leraar

Al op jonge leeftijd was Thich Nhat Hanh een vernieuwende en populaire boeddhistische leraar in zijn thuisland Vietnam. Het was zijn missie om het boeddhisme dichterbij het dagelijks leven te brengen en midden in de maatschappij. Maar hij stond ook open voor westerse literatuur en hij verwerkte wetenschappelijke inzichten in zijn onderricht.

Tijdens de oorlog in Vietnam organiseerde hij samen met andere monniken, nonnen en leken-beoefenaars op grote schaal hulpacties voor de getroffen bevolking in de door bombardementen verwoeste dorpen. Mindfulness gaf hun de kracht om met al het lijden om hen heen om te gaan.

Vredesactivist

In de jaren jaren zestig van de vorige eeuw ging Thich Nhat Hanh naar de Verenigde Staten en Europa om voor een wapenstilstand en de start van vredesbesprekingen te pleiten. In de VS ontmoette hij de burgerrechtenactivist Martin Luther King jr. met wie hij een gevoel van diepe verbondenheid ervoer. Samen zagen ze het belang in van spirituele gemeenschap, van broeder- en zusterschap, over religieuze grenzen heen. Thich Nhat Hanh leidde later in Parijs de boeddhistische vredesdelegatie tijdens de vredesonderhandelingen. Toen de oorlog voorbij was mocht hij van de Vietnamese autoriteiten niet meer terugkeren en vestigde hij zich als balling in Frankrijk. Vooral sinds de stichting van Plum Village werd Thây steeds bekender als spiritueel leraar.

Boeddhisme naar het westen

Thich Nhat Hanh heeft een belangrijke bijdrage geleverd om het boeddhisme toegankelijk te maken voor de westerse wereld. Hij vertaalde de boeddhistische wijsheid naar praktische adviezen voor het dagelijks leven. Mindfulness, volle aandacht, is het middel dat ons helpt onze liefde en compassie te vergroten. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze omgeving en voor de wereld. Tot op hoge leeftijd gaf Thich Nhat Hanh over de hele wereld lezingen en leidde hij goed bezochte retraites in en buiten de Plum Village-kloosters. Zijn lezingen verschenen in meer dan 100 boeken en veel van zijn boeken zijn in meerdere talen vertaald. In de Nederlandse taal zijn meer dan dan 60 boeken van Thich Nhat Hanh beschikbaar. Daarnaast schreef Thây gedichten en maakte hij vele prachtige kalligrafieën.

Gezondheidstoestand

In november 2014 heeft Thich Nhat Hanh een zware hersenbloeding gekregen. Nog altijd is hij hiervan herstellende. Hij heeft een halfzijdige verlamming en kan vrijwel niet praten. Na een langdurige revalidatie, o.a. een half jaar in een revalidatiekliniek in San Francisco in de VS, is Thich Nhat Hanh thuisgekomen in zijn geliefde Plum Village. Sinds begin 2017 verblijft Thay in het nieuwe klooster in Thailand, Thai Plum Village. Hier werkt hij aan verder herstel en neemt deel aan het kloosterleven. In de loop van 2018 is hij naar zijn 'root temple' in Hué in Vietnam gegaan voor 'zijn laatste dagen'.